Hírek

Elérhetőségek

MÁTRANOVÁK KÖZSÉG KÖZÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

 

 

 

 

 

 

 

 

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA_1000.jpg
Mátranovák Község Önkormányzata

 

               

MÁTRANOVÁK KÖZSÉG KÖZÉPÜLETEINEK energetikai korszerűsítése

 

 

Mátranovákon a helyi és környékbeli gyermekek alapfokú oktatása céljából 8 osztályos általános iskola működik. A Bátonyterenyei Kossuth Térségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fekete István Tagintézménye az ismert író nevét viseli. Az intézménynek helyet adó épületet eredetileg 1885-ben építették.

Mátranovák Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy korszerűsítéssel csökkentse az iskolaépület energia igényét, károsanyag kibocsátását, illetve ezáltal működési költséget takarítson meg.

 

A fejlesztendő ingatlan, amely a Nyírmedi úton található, 100%-ban Mátranovák Község Önkormányzatának tulajdonában áll. Szakmai programjában a Fekete István Tagintézmény nagy hangsúlyt fektet a nagyszámú hátrányos helyzetű és veszélyeztetett gyermek egyéni igényekhez igazodó integrált nevelésére, indulási hátrányaik leküzdésére, a tehetséggondozásra.

A beruházás keretében megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje, a homlokzati falak hőszigetelése 15 cm vastagságban, valamint a padlásfödém is vastag szigetelést kap. Az épületben található korszerűtlen gázkazánokat kondenzációs kazánokra cserélik, melyet programozható fűtésszabályozás egészít ki. A radiátorokra termosztatikus szelepeket szerelnek. A létesítmény energetikai korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését eredményezi, amely nemcsak a fenntartónak jelent megtakarítást, hanem környezeti szempontból is előnnyel jár az energiahordozó felhasználás csökkenése miatt.

A kivitelezéssel párhuzamosan energetikai szakértő felméri a település többi intézményének épületenergetikai paramétereit is, melyre helyi Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP) készítéséhez lesz szükség. Az önkormányzat a projekt keretében vállalta, hogy tájékoztatja a lakosságot az energiahatékonyságot szolgáló technológiákról és megoldásokról, hogy a takarékosság és környezettudatosság mindennapjaikba beépüljön.

 

A fejlesztés megvalósításához az Önkormányzat 83.936.326 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00058 azonosító számú pályázat keretében. A beruházás várhatóan 2018 október végéig fejeződik be.

Bővebb információ:

06-32-363-357

hivatal@matranovak.hu